Hyödynnä kansainvälinen osaaminen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK selvitti vuonna 2010 pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymistä. Kansainvälistyminen vaatii uudenlaista osaamista. EK:n raportti tunnistaa tarpeen syventää markkinatuntemusta kiinnostavissa kohdemaissa. Asiakkaiden tarpeet täytyy tuntea ja on osattava verkostoitua alueen muiden bisnestoimijoiden kanssa.

Ketkä olisivat parempia markkinatunnustelijoita kuin maassa asuneet, opiskelleet tai työskennelleet? Kuten maamme korkeakouluissa tutkintoa suorittavat kansainväliset opiskelijat? 

Heillä on lisäksi se etu, että Suomeen tietyksi ajaksi asettautuneina ja kulttuuriimme osittain ainakin jo sopeutuneina he ymmärtävät suomalaisia toimeksiantajiaan ja heidän lähtökohtiaan.

Kansainvälinen opiskelija toisi työpaikalle tuulahduksen yhä monimuotoisemmasta maailmasta. Kohtaaminen ja vuoropuhelu toisen kulttuuritaustan omaavan henkilön kanssa saattaisi tuoda tervetullutta uutta ajattelua ja kehityskipinää yrityksen toimintaan.

Osaaminen ratkaisee. Ripaus avarakatseisuutta ja halua poiketa mukavuusalueelta, niin suomalainen yrityskenttä saa maassamme tutkintoa suorittavista kansainvälisistä opiskelijoista tarvitsemaansa potkua kansainvälistymiseen!

Marita Aho, EK elinkeinoelämän keskusliitto